Jaki miód na gardło i kaszel?

Jaki miód na gardło i kaszel?

Jaki miód na gardło i kaszel? Dla nikogo nie jest już tajemnicą, że przy przeziębieniu nie należy samodzielnie przyjmować antybiotyków. Lepiej skonsultować się z lekarzem, który zaleci właściwe leczenie. Ale jeśli nie chcesz wypaść z normalnego rytmu życia, zwalczyć ból gardła to naturalny miód stanie się doskonałym pomocnikiem. Pomoże również przy suchym kaszlu, łagodzi stany zapalne i wzmocni układ odpornościowy.

Najważniejsze jest, aby używać go poprawnie. Pierwszą rzeczą do zapamiętania jest to, że miód nie znosi wysokich temperatur. Po podgrzaniu powyżej 40 ºС miód zmienia swoją strukturę. A jeśli podgrzejesz miód powyżej 50 ºС, straci prawie wszystkie użyteczne właściwości. Jeśli przestrzega się tej zasady, miód można przechowywać przez bardzo długi czas, nie tracąc przy tym swoich przydatnych właściwości.

Dlaczego warto stosować miód na gardło i kaszel?

Jaki miód na gardło i kaszel?

Jaki miód na gardło i kaszel?

Podczas leczenia przeziębienia wiele osób sięga po naturalne produkty, które znane są ze swoich pożytecznych właściwości. Najbardziej znanym sposobem niwelowania objawów infekcji wirusowych i bakteryjnych dróg oddechowych jest naturalny miód. Bogaty skład działa wzmacniająco na układ immunologiczny i łagodzić stany zapalne.

W okresie ostrych infekcji dróg oddechowych tylko naturalny miód i jego przetwory mogą mieć pozytywny wpływ na organizm, przyspieszać jego powrót do zdrowia. Na przykład miód akacjowy łagodzi ból gardła, miód lipowy ma właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne w chorobach gardła i oskrzeli. Nawiasem mówiąc, miód naturalny to nie tylko prawdziwy koncentrat pożytecznych substancji, ale także źródło szybkich kalorii, co jest szczególnie ważne w leczeniu przeziębień.

Polecamy najlepsze miody:

Nasz organizm jest bardzo inteligentny, gdy zachorujemy, nasz apetyt znika, aby organizm nie marnował energii na trawienie. Dlatego miód w tym przypadku jest nie tylko koktajlem witaminowym, ale także lekkostrawnym i użytecznym paliwem. Organizm zużywa minimum energii na jego trawienie, co oznacza, że energia zużywana jest na walkę z wirusami.

Według badań przeprowadzonych przez specjalistów miód jest bardzo skuteczny w leczeniu bólu gardła, a także radzi sobie z kaszlem lepiej niż leki bez recepty i zmniejsza jego nasilenie. Poza tym nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Wykazano również, że miód skraca czas powrotu do zdrowia po infekcjach górnych dróg oddechowych o kilka dni.

Jaki miód na gardło i kaszel?

Miód to narzędzie, które aktywuje wewnętrzne mechanizmy obronne organizmu w celu zwalczania niekorzystnych skutków środowiska. Osoba, która regularnie spożywa miód, staje się bardziej odporna na wirusy i infekcje. Aby zwiększyć odporność organizmu, należy stosować miód 2-3 razy dziennie w dawkach 25-30 gramów.

Rodzaje miodów na gardło i kaszel:

      • Miód lipowy ma przyjemny chociaż dość ostry smak, zawiera liczne olejki eteryczne niszczące chorobotwórcze drobnoustroje w gardle oraz substancje o właściwościach przeciwgorączkowych, napotnych oraz wykrztuśnych. Potwierdzono, że miód lipowy wykazuje aktywność antybiotyczną i ma działanie antyseptyczne. Jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym oraz przeciwbakteryjnym. Działa wykrztuśnie, pomaga w chorobach układu oddechowego. Można go spożywać nie tylko podczas zachorowania na infekcje górnych lub dolnych dróg oddechowych, ale także profilaktycznie już na początku jesieni.
      • Miód wielokwiatowy z dodatkiem malin zapewnia działanie kompleksowe w przypadku infekcji wirusowych. Dzieje się tak, ponieważ zarówno miód naturalny jak i maliny wspierają leczenie bólu gardła i kaszlu. To bardzo smaczny sposób na przemycenie drogocennych składników do organizmu dziecka które chętnie spożywa słodkie produkty. Jest to bardzo cenne w okresie przeziębień oraz infekcji wirusowych które obecnie stały się tak powszechne. Maliny posiadają właściwości odżywcze i nie tracą cennych składników w połączeniu z miodem, który wzbogacony zostaje witaminą C i błonnikiem. Organizm jest wspierany w chorobie, ponieważ ten rodzaj miodu pomaga walczyć z bólem gardła i kaszlem wykazuje działanie przeciwgorączkowe i napotne. Jego spożywanie wzmacnia układ odpornościowy.
      • Miód akacjowy jest skutecznym produktem w przypadku chorego gardła, łagodzi uciążliwy ból. Trzeba mieć na uwadze, że miody wykazują działanie moczopędne co powoduje oczyszczenie układu moczowego a tym samym usunięcie bakterii chorobotwórczych. Miód akacjowy przyspiesza metabolizm a także wzmacnia układ odpornościowy.

Inne rodzaje miodów wykorzystywane w przypadku bólu gardła i kaszlu

Dobrym rozwiązaniem podczas jesiennej fali przeziębień jest miód gryczany zawierający rutynę, czyli substancję wzmacniającą układ odpornościowy. Ponadto miód gryczany dobrze wpływa na regenerację błon śluzowych wspierając niwelowanie bólu gardła. Zawiera maksimum witamin, pomaga oszczędzać energię, zwalczać infekcje. 

Dobrze znanymi naturalnymi produktami stosowanymi w bólu gardła i kaszlu jest miód malinowy i spadziowy. Wykazują one dużą skuteczność w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Są to miody o działaniu antybiotycznym z właściwościami wykrztuśnymi, powodują znaczne złagodzenie uporczywego kaszlu. Spożywając te miody z ciepłą herbatą lub mlekiem można osiągnąć działanie wspomagające regenerację organizmu i usunięcie przykrych objawów infekcji.